El Cabanyal een dorp in de stad Valencia

Iedere wijk heeft een eigen verhaal. Veel van de wijken waren vroeger dorpen en zijn later bij de stad getrokken, zo ook de wijk El Cabanyal aan het strand. Om iets van de wijk te begrijpen is het goed om een stukje historie te kennen. Het historisch centrum van Valencia ligt niet aan zee, maar op zes kilometer van zee. Valencia is vanaf 1897 een stad aan zee geworden. Dit was het jaar dat El Cabanyal haar onafhankelijkheid verloor en onderdeel werd van de stad Valencia. Op dat moment was er nog weinig bebouwing tussen de stad en El Cabanyal. In 1862 kwam de eerste tramverbinding van Valencia met zee en in 1893 werd de brede verbindingsweg Avenida Blasco Ibañez aangelegd.

Wat maakt de wijk El Cabanyal zo bijzonder?

   

In het verleden zijn er veel plannen geweest voor de wijk El Cabanyal en de connectie van de stad met het strand. Iedere regerende partij heeft hier eigen ideeën over, zoals: plan PEPRI (Plan Especial de Protección y de Reforma Interior de El Cabanyal – Canyamelar) een omstreden plan was van de PP (Partido Popular). Bij dit plan zouden 1.651 woningen, waaronder veel historische gebouwen verdwijnen om zo de Avenida Blasco Ibañez door te trekken tot aan zee. Door de wijkbewoners, monumentenzorg en Europa is dit plan jarenlang tegengewerkt en het werd uiteindelijk met het nieuwe gemeentebestuur afgelast. Begin dit jaar is door de gemeenteraad het plan PEC (Plan Especial del Cabanyal) goedgekeurd, waarbij er geen woningen verdwijnen, maar juist 1.900 extra woningen bijkomen, waaronder een grote woontoren. Ook komen er meer fietspaden, een wandelgebied en er komt 47% meer groen in de wijk verdeeld over drie groenzones.

Leuke adresjes in Cabanyal

De wijk is al een aantal jaar populair bij investeerders en dat maakt dat de prijzen de afgelopen jaren flink gestegen zijn in de wijk. Ook zijn er veel leuke tapasbarretjes, boetiekhotels, een hippe markt en een voor kleine concerten omgebouwde fabriekshal bijgekomen. Dit zijn een aantal leuke adresjes in Cabanyal:

Mercabanyal is een foodmarkt met negen standjes waar je lekkere hapjes en drankjes kunt kopen. Op de binnenplaats zoek je een plekje om met vrienden te genieten van een luie zondagmiddag. Ook een leuke plek om naartoe te gaan na een dagje strand.

Bij de Fabrica de Hielo is bijna altijd wel een liveoptreden van lokale muzikanten. De oude ijsfabriek is nu een coole ontmoetingsplaats voor jonge Valencianen en toeristen. De meubels zijn divers en komen uit de kringloopwinkel.

Casa Montaña is een begrip in Cabanyal, in Valencia en staat ook regelmatig in Spaanse lijsten als een van de beste tapasbarretjes. De bodega heeft een bargedeelte met wijnvaten aan de muur en als je onder de toog doorgaat, kom je in het restaurant terecht.

De tapasbar Bodega Anyora is een authentieke Spaanse bar in een nieuw jasje. De gerechten zijn naar traditioneel recept met seizoensproducten uit de regio. Bestel bijvoorbeeld de: boquerones fritos (gebakken visjes), ecologische bimi met hazelnoten of de aardappeltortilla met kabeljauw.

Lindala is een klein heel betaalbaar boetiekhotel. De kamers zijn eenvoudig, maar zeer netjes. Een grote plus is dat het hotel een goed restaurant met een mooie binnentuin heeft, waar je de hele dag terecht kan.

Slaap je liever in een appartement, dan is Barracart Apartments een uitstekende keuze om te overnachten in Cabanyal. De 2-persoonsappartementen bevinden zich in een typisch dorpshuis en ze zijn modern en luxe ingericht.

Semana Santa Marinera

De wijk Cabanyal staat bekend om de paasprocessies tijdens Semana Santa. De verschillende Hermanidades (broederschappen) lopen in kleurrijke kostuums. Sommige van hen hebben hun gezicht bedekt met puntmutsen (die doen denken aan KKK, maar daar niets mee te maken hebben) als boetedoening in de dagen voorafgaand aan Pasen. Er lopen ook historische figuren mee in de processies. De parochies hebben meerdere Hermanidades die allemaal ook een altaarstuk meedragen. Op eerste Paasdag is de tocht vrolijk met opzwepende muziek en bloemen. Bekijk hier de officiële website met meer informatie over Semana Santa Marinera.

Over Cabanyal valt nog veel meer te ontdekken. Wij van Match Better Valencia helpen je graag bij het verder ontdekken van deze wijk en de mogelijkheden die er zijn om hier te kopen of te ondernemen.

Bericht delen

Is Las Fallas vergelijkbaar met Carnaval?
Actief leven en sport in Valencia