Ondernemen in Spanje; advies van 3 ondernemers

Wil je gaan ondernemen in Spanje, maar weet je niet waar je moet beginnen? Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden. Er zijn je al veel mensen voorgegaan. Wie kan je beter op weg helpen dan een ervaringsdeskundige? Wij van Match Better Valencia hebben zelf die ervaring, maar voor dit artikel interviewde we 3 verschillende ondernemers in Spanje.

Nathali Meurs-Pas opende dit jaar haar Design Studio House for Interior in L’Eliana, Katlijn Luysmans begon in 2020 het modelabel Bloom Valencia en Paul Heijmans werkt al vanaf 2008 als constructeur in Valencia. Ik stelde hen de volgende vragen:

Leg in het kort uit wat voor bedrijf je bent gestart en hoelang je al actief bent?

Nathali Meurs-Pas

Nathali: “House for interior is een Interior Design Studio. Wij zijn gespecialiseerd in het maken van een volledig interieurplan, het begeleiden van de uitvoering tot aan het laatste kussentje op de bank. Wij vertalen de wensen van de klant naar een prachtig kleurenpalet en zorgen voor een persoonlijke touch van de bewoners.”

Katlijn: “Ongeveer anderhalf jaar geleden zijn we in volle Coronatijd gestart met ons eigen modelabel ‘BLOOM Valencia’. Een modelabel exclusief voor Curvy dames met een maatje meer.”

Paul: “Ik ben de eigenaar van het ingenieursbureau Heijmans & Partners en werk alweer bijna 14 jaar vanuit Spanje. Mijn klanten zijn over het algemeen gevestigd in Nederland, België en Duitsland, dus niet in Spanje”.

Wat viel je tegen bij het starten van een bedrijf in Spanje?

Katlijn Luysmans

Nathali: “Ik ben gewend om met partners te werken met een hoog afwerkingsniveau. Om goede werklui te vinden die aan mijn verwachtingen voldoen, is erg lastig. Volgens anderen moest ik maar wat vaker een oogje dichtknijpen, anders zou het heel moeilijk voor me worden. Maar daarin hoop ik nou juist toch die uitzondering te zijn die dat niet doet. Het zal me soms best lastig worden gemaakt, maar …at the end it will be worth it!”

Katlijn: “Er is heel wat papierwerk bij het opstarten van een vennootschap. Het is nog steeds moeilijk om een goede afzetmarkt te vinden voor ons product in Spanje. De manier van zaken doen en onderhandelen is iets dat je helemaal niet kan vergelijken met bijvoorbeeld de Belgische of Nederlandse markt. Als ondernemer zie je vaak hele goede zakelijke opportuniteiten maar als je deze wil uitrollen voor een Spaanse markt is dat vaak een moeizame weg. Op zakelijk gebied is de Spaanse cultuur heel verschillend met de onze.” 

Paul: “Mijn werk is vooral voor de Nederlandse markt en ik liep er tegenaan dat het moeilijk is om je te verzekeren in Spanje voor werk dat uiteindelijk in Nederland wordt uitgevoerd. Ik had hierbij hulp nodig om dit uit te zoeken.”

Wat viel je mee bij het starten van een bedrijf in Spanje?

Paul Heijmans

Nathali: “Mijn leveranciers zijn allemaal zo enorm behulpzaam en begrijpen dat het allemaal nieuw is voor me en leggen met veel geduld soms alles nog eens uit. Maar vooral zijn ze heel enthousiast en zien mijn drive. Dat geeft hun ook een positieve boost. Ik ben er gewoon voor gegaan. Niet te veel over nagedacht, maar gewoon A zeggen en dan komt B vanzelf.”

Katlijn: “Het vele papierwerk bij het opstarten van een bedrijf is met de hulp van een goede gestor/accountant geen probleem. Dat de Spaanse markt en cultuur anders zijn, maakt alles wel boeiender voor ons als ondernemer. Daar houden we wel van.”

Paul: “Omdat mijn klanten zich over het algemeen in Nederland bevinden, had ik verwacht dat ik vaak naar Nederland zou moeten reizen, maar dit is bijna niet nodig. De communicatie gaat tegenwoordig heel gemakkelijk op afstand. Dit was 14 jaar geleden nog niet zo normaal, maar door de jaren heen is het heel vanzelfsprekend geworden.”

Heb je nog tips voor een startend ondernemer?

Nathali: “Ga vooral je droom achterna en laat je niet gek maken door wat anderen vinden. Jij weet zelf wat je wilt, heb vertrouwen in jezelf en ga ervoor. Je krijgt altijd spijt van de dingen die je niet hebt gedaan. En ook al zeg je na een tijdje, dit was het niet, dan heb je het wel gedaan en ben je een bulk ervaring rijker.”

Katlijn: “Maak een marktstudie en leer de markt goed kennen, informeer je, en laat je bijstaan door een goede gestor/accountant. Als beginnend bedrijf zien ze je niet graag komen bij een bank voor eventuele investeringskredieten, zelfs met een fantastisch businessplan willen ze eerst cijfers zien van minstens een jaar. Spanje en de verschillende autonome regio’s voorzien wel specifieke investeringskredieten voor starters, hier weet je gestor of accountant zeker meer over, het aanvraag-proces neemt wel heel wat tijd in beslag.”

Paul: “Ga op zoek naar een niche, die hoeft zich niet persé op de Spanje te bevinden, want tegenwoordig is het heel gemakkelijk om op afstand te werken.”

Wij van Match Better Valencia helpen je graag, als je plannen hebt om te gaan ondernemen in Spanje. 

Bericht delen

Belasting betalen in Spanje of in het land van herkomst?
natuur als inspiratie voor je huis in ValenciaDe natuur als inspiratie voor je huis in Valencia